De voor- en nadelen van online piano leren spelen

Als het tegenwoordig om iets leren gaat, is voor de meesten van ons ons eerste instinct om het online te zoeken. Het zou naïef zijn om de enorme kennis en middelen die binnen handbereik zijn te onderschatten. Het verkennen van nieuwe ideeën of het verrijken van onze bestaande kennis is nu synoniem met de uitdrukking “Google It”. Op dezelfde manier kun je ook online instrumenten leren spelen: piano, gitaar, drums, fluit, enz., zonder dat iemand fysiek aanwezig is om je les te geven.

Met tablets en mobiele telefoons hebben piano-apps de traditionele manier van leren veranderd met het extra voordeel van flexibel leren met behulp van draagbare gadgets. Er zijn veel mensen die zich afvragen of deze praktijk goed of slecht is en of je dit prachtige instrument beter klassiek of via internet kunt leren bespelen. Om te bepalen welke optie het beste bij u past, moet u eerst de voor- en nadelen van elke methode begrijpen.

Veel mensen vragen zich vaak af of online-piano leren kan een goede of slechte gewoonte zijn. Alles is toegankelijk binnen het comfort van uw huis, maar er zijn nog steeds enkele voor- en nadelen in het proces die men moet evalueren om het leren te maximaliseren. We zullen de voor- en nadelen van de twee stijlen evalueren, zodat u beter kunt begrijpen of piano leren op een klassieke manier geschikter voor u blijkt te zijn of dat u in plaats daarvan zou kiezen voor piano leren op de moderne online manier.

Waarom traditioneel piano leren sommige mensen afschrikt

“Pianolessen” is een uitdrukking die waarschijnlijk voor veel mensen een negatieve bijklank heeft en herinneringen oproept aan het zitten op een harde pianobank bij een vreemde thuis om te struikelen over saaie bladmuziek en toonladders. Als je een kind was dat het proces doormaakte om pianolessen te krijgen die je door je ouders werden opgedrongen, herinner je je misschien ook dat je door de dertig minuten per dag moest sjokken om met je vrienden te mogen spelen.

Deze methoden, hoewel ze misschien hebben gewerkt om kinderen technische pianovaardigheden bij te brengen, waren niet bijzonder nuttig om creativiteit te stimuleren of mensen persoonlijk te laten interesseren voor het creatieve proces van het leren van een nieuw instrument. Gelukkig behoren boeken met bladmuziek vol vermoeide oude klassiekers (“Camptown Races”, “Happy Birthday”, “Greensleeves”, “Hot Cross Buns”…) tot het verleden, en hoef je niet op iemand te vertrouwen else’s lesmethoden om piano te leren spelen. Met online piano apps, kun je in je eigen tijd leren spelen, en de nummers waaruit je kunt kiezen zijn populaire nummers van vandaag (van artiesten als Adele, John Legend, Coldplay en meer) die misschien wel een stuk interessanter zijn om mee te werken!

piano-2929259_1280

Fundamentele verschillen tussen traditioneel en online piano leren

Om te beginnen kun je online bronnen vinden waarmee je deze vaardigheid gratis kunt verwerven. Natuurlijk zijn er ook enkele goed betaalde online cursussen. Bovendien, wanneer er een verandering is of upgrade bij dit type onderwijs kun je het gemakkelijk op internet vinden. Deze pianolessen passen altijd de laatste trends en lesmethoden toe.


De mensen die lessen geven/opnemen en anderen helpen piano te leren spelen zijn meestal experts op dit gebied. Ze hebben de kwalificaties, opleiding en vaardigheden en zijn bereid deze met de wereld te delen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om ook gevorderde en professionele lessen te volgen. Een ander groot voordeel is dat u voor online leren uw huis niet hoeft te verlaten. Je kunt op elk moment van de dag en waar je maar wilt leren, zolang je maar een computer/laptop (of tablet of telefoon trouwens) en toegang tot internet hebt. Met andere woorden, op deze manier piano leren spelen is veel flexibeler.

Je hoeft ook niet te weten hoe je bladmuziek moet lezen om aan de slag te gaan met de meeste apps – veel hebben een online piano-animatie die je visueel helpt erachter te komen welke noten op het toetsenbord je moet spelen. Apps zijn interactief, sommige horen je spelen en houden je nauwkeurigheid bij om feedback te geven. De animatie benadrukt welke noten gespeeld moeten worden – doet denken aan games als Guitar Hero of Dance Dance Revolution, waardoor piano spelen meer een spel wordt en minder een karwei.

Als het op de nadelen aankomt, is online leren niet echt een vervanging voor die een-op-een interactie en leren die je kunt ervaren met een pianoleraar die aan je zijde zit. U kunt online niet altijd de snelle antwoorden krijgen die u nodig hebt – wie zal er zijn om u erop te wijzen wanneer u een fout heeft gemaakt?

piano spelen


Naast het simpele plezier van het leren spelen van een nummer waar je van houdt, is er echt voordelen bij het leren bespelen van een instrument. Het leren van een muziekinstrument verhoogt bijvoorbeeld je geheugencapaciteit van de hersenen en verbetert de cognitieve vaardigheden. Door zelf online een muziekinstrument te leren, in plaats van onder de begeleiding en deadlines van iemand anders (“moet oefenen voor de les van volgende week!”), leert u hoe u uw eigen tijd en organisatorische vaardigheden kunt beheren.


Immers, als niemand je zegt dat je het moet doen, doe je het voor jezelf en kun je net zo snel of langzaam gaan als je wilt, waarbij je jezelf uitdaagt in het tempo waar je klaar voor bent. Dit betekent dat je ook je doorzettingsvermogen verbetert – een instrument leren bespelen doe je niet in een dag. Het vereist echt werk en geduld, maar de beloning van de kennis die je opdoet, maakt het allemaal de moeite waard!


Andere voordelen van het leren van piano zijn een verbetering van uw begrijpend lezen en rekenen. Dit kan een goed project zijn om op te pakken terwijl je je voorbereidt op een belangrijke toets of een moeilijke les volgt, vooral omdat bewezen is dat creatieve projecten zoals kunst en muziek stress verlichten – zonder de extra druk van iemand die in je nek ademt natuurlijk .

De flexibiliteit van zelfgeleide lessen kan ook een obstakel zijn, aangezien veel mensen worstelen met tijdmanagement, maar jezelf uitdagen om iets te doen en het vervolgens te bereiken, waardoor je een nieuwe manier krijgt om jezelf uit te drukken, is een geweldig gevoel voor iedereen, ongeacht de leeftijd of muzikale aanleg.

pianodonker

Voordelen van online piano leren spelen

Laten we nu eens kijken naar de voordelen van online piano leren spelen:

 • Miljoenen bronnen in de vorm van lessen, tutorials, e-books, discussieforums en artikelen zijn beschikbaar via internet die de vereiste informatie bieden, gekarakteriseerd op basis van uw leerniveau.
 • Afgezien van betaalde lidmaatschappen, lessen en offline programma’s die u kunt kopen, is alles op internet volledig gratis en bespaart u aanzienlijk op de kosten in vergelijking met lessen van een leraar. Deze methoden zijn dus kosteneffectief.
 • Websites delen informatie in de vorm van kennis, feiten en ideeën van deskundige pianoprofessionals.
 • Online bronnen worden vaak bijgewerkt in vergelijking met fysieke boeken en handleidingen. Bovendien worden de nieuwste trends en methodieken geïmplementeerd met deze bijgewerkte online lessen.
 • Je krijgt een enorme variëteit met details, liedjes, technieken en genres om uit te kiezen.
 • Elke stap die u niet volgt of onthoudt, kunt u daarnaar terugkeren.
 • Je kunt bibliotheken vinden met patronen, ritmes, lessen en trucs die direct beschikbaar en toegankelijk zijn.
 • U kunt op uw gemak leren, dat wil zeggen waar en wanneer u maar tijd hebt en bereid bent om te leren en te oefenen. Je hoeft je huis niet uit en hebt altijd toegang om piano leren en oefenen flexibeler te maken. Geografische flexibiliteit maakt het een geschikte keuze voor geld en je hoeft niet te reizen voor je pianolessen.
 • Je kunt naar eigen inzicht en expertise een niveau basis, intermediate of advanced kiezen.
 • Deze pianolessen zijn ontworpen om je vanaf de basis te leren, dus je hoeft geen achtergrond in muziek te hebben of de basis van piano-instrument en muziek te kennen.
 • U kunt uw eigen tempo en niveau bepalen en dicteren om piano te leren. Je kunt zelfs je leren beperken, vooral degenen die gewoon voor de lol leren.
 • Je krijgt verschillende benaderingen om het leren te versterken, zoals met video’s, afbeeldingen, beschrijvingen, apps enz.
 • Tijdens een online pianoles kun je even stoppen voor een pauze of om iets anders te doen.
 • Met camera’s van hoge kwaliteit kunt u uw online lessen interactief maken met een docent, vergelijkbaar met een traditionele in-house les.

donkere piano

Nadelen van het online leren van de piano

Laten we daarentegen eens kijken naar de nadelen van online piano leren spelen:

 • Echt is tenslotte echt en niets kan de volledige voldoening vervangen die je kunt krijgen door te leren met een traditionele echte pianoleraar. Online levenloze vorm van leren geeft mogelijk geen voldoening.
 • Het kan zijn dat u niet snel antwoord krijgt op uw vragen en dat er niemand is om uw fouten te corrigeren als u iets verkeerd doet met piano. Deze één-op-één interactie ontbreekt.
 • Professionele pianodocenten zijn gediplomeerde en opgeleide docenten met vaardigheden die hen in staat stellen anderen te helpen bij het leren pianospelen.
 • Wanneer je iets op internet leert, kun je gemakkelijk afgeleid raken in vergelijking met pianolessen thuis. Deze afleidingen op internet zijn vaak onvermijdelijk, zoals e-mails, sociale media enz.
 • Sommige gratis lessen bieden alleen basisinformatie en het kan zijn dat u moet betalen om toegang te krijgen tot de echte dingen. Hoewel er een aantal fantastische bronnen zijn die stap voor stap piano leren aanbieden. Verder gaan met kennis van basisvaardigheden kan beter worden gedaan met een getrainde leraar voor een één-op-één leerproces of u kunt zich aanmelden voor een pianomuziekles.
 • Met online pianolessen weet je niet zeker of het gegeven advies of de gegeven techniek een goede oefening is of niet. U moet er zeker van zijn dat u alleen authentieke en betrouwbare bronnen gebruikt.
 • Zelfs als je aan de andere kant een echte fysieke leraar hebt die er is om je online les te geven, zou je een compromis moeten sluiten over de geluidskwaliteit en zijn de dingen misschien niet zo duidelijk als ze kunnen zijn met de fysieke aanwezigheid van een leraar.
 • Je krijgt geen inzet van een opgeleide en gekwalificeerde leraar bij je.

Gevolgtrekking:

Als je bedenkt wat de plussen en minnen zijn van online piano leren via apps of internet, versus leren met een goede pianoleraar die bij je thuis op bezoek komt of naar hen toe reist of naar een muziekles gaat; je zult merken dat er niet veel nadelen zijn. Misschien kun je zelf beter voor jezelf bepalen of je meer comfortabel bent met online lessen of traditionele manier van leren. Alles wat u comfortabeler maakt en u in staat stelt om meer gefocust te blijven, is de beste oplossing voor u. Door echter snel de voor- en nadelen van de online leermethode te bekijken die we hier hebben gedeeld, kunt u uw leerspectrum verbreden.

Evenzo heeft internet het leren van piano gemakkelijker gemaakt met veel websites die je veelbelovende lessen en gerelateerde bronnen aanbieden waarmee je piano kunt leren zonder iemand fysiek om je op de juiste manier te leren. Er is nu diepere en grotere informatie beschikbaar die we op onze schermen kunnen bekijken volgens onze eigen flexibiliteit en planning. Zo hebben online bronnen de traditionele manier van piano leren volledig veranderd met goed ontworpen en gestructureerde lessen en tutorials.

Het mooie van internet is het feit dat het een wereldwijd netwerk biedt van toegang tot waardevolle informatiebronnen. In feite kunnen mensen veel nieuwe dingen online leren en piano leren spelen is er (simpelweg) een van. Als je erover nadenkt om met online lessen te beginnen, heb je niet veel materiaal nodig. Een laptop of tablet of zelfs een telefoon is voldoende. Als je geïnteresseerd bent in het proberen van een online les, kun je hier meer informatie vinden.

Bedankt voor het delen van uw tijd met ons. Als we belangrijke punten hebben gemist, laat het ons dan weten in de reacties! 🙂


bronnen: [1] [2] [3] [4] [5]

Piano-Kopen.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart