Een leven naar het licht – Scriabin 150 bronnenlijst

Vandaag, 6 januari 2023, is de 151e verjaardag van Alexander Skrjabin. Door dit te erkennen, kijkt Piano Street naar gebeurtenissen en nieuws die plaatsvonden tijdens het Scriabin 150-jubileum van vorig jaar door een lijst met interessante en nuttige Scriabin-bronnen te bieden.

Alexander Scriabin met orkestdirigent Serge Koussevitzky – Oil 1910 door Robert Sterl

Scriabin 150 – Evenementen:

De Skrjabin @150

Een volledig verslag van de Scriabin 150-conferentie en viering in Reading, VK, 24-25 september 2022.
scriabin-association.com

Nieuwe Scriabin-editie voltooid

De editie van de tien sonates van Pavel Shatsky is verschenen als volume II/10 van de Alexander Scriabin Collected Works, gepubliceerd in Rusland door Muzyka en Jurgenson.
scriabin-association.com

Internationaal Scriabin 150-festival online

Lees het volledige evenementenprogramma van 11-13 november 2022.
scriabinsociety.com

Nieuw boek – Scriabin ontraadselen

Een innovatieve bijdrage aan Scriabin-studies, die aspecten van Scriabins leven, persoonlijkheid, overtuigingen, training, creatieve output en interactie met de hedendaagse Russische cultuur behandelt. Gepubliceerd in januari 2022.
boydellandbrewer. com

Scriabin 150 Conference Plus een Scriabin-gezichtsmasker

Website en programma van de conferentie 24-25 september 2022 in Scott Music Centre in Caversham, UK.
scriabin150.org

Scriabin in de Himalaya – Documentaire

Scriabin in the Himalayas, gehouden op het terras van het Thikse-klooster in Ladakh, India, was een spectaculair multi-zintuiglijk concert ter ere van het grote mystieke en muzikale genie, de Russische componist Alexander Scriabin. De documentaire ging in wereldpremière op het International Scriabin 150 Festival in november 2022.

Filmtrailer:

Interviews met Jarek Kotomski
Website

Concert opgedragen aan de 150e verjaardag van Alexander Skrjabin

Een pianorecital van de Armeense pianist Hayk Melikyan, live gestreamd op 1 november 2022 vanuit St. Nicholas the Wonderworker Orthodox Church, Amrakits, Lori, Armenië.

aanhangwagen:

Bekijk de livestream van het volledige recital

5 psychedelische stukken van Alexander Scriabin op Haken Continuum

Een speciale opname voor Scriabins 150ste verjaardag met originele pianostukken opgenomen op piano zonder melodie en het Haken Continuum met de leidende stem.

Vincent Larderet Interview & optreden

Het album van Larderet is gewijd aan Scriabins 150ste verjaardag en werd in september 2022 uitgebracht door AVIE Records.

Peter Laul speelt Scriabin: The 150th Anniversary Recital

Opgenomen op 6 januari 2022 in de Grand Hall van St. Petersburg Philharmonic.

Scriabin 150 – Video’s

Video’s van Duarte Martins en Filipe Chaves
https://www.youtube.com/@duartepmartins/videos

Kleur toekennen aan harmonie volgens Scriabin

Lezing door Martin Kaptein opgenomen voor het Scriabin 150 Festival over de relatie tussen kleur en harmonie in Alexander Scriabins Sonate nr. 8 Op. 66

Alexander Skrjabin – Vers la flamme

Componist Alexander Scriabin geloofde dat de wereld uiteindelijk zou worden ondergedompeld in en gezuiverd door de hitte van de zon: “een extatische afgrond van zonneschijn.” Deze multimediale film is gemaakt ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan ​​van de componist (1872-2022) met pianist Marco Rapetti.

Verschillende Scriabin-bronnen:

Scriabin Museum – 100 jaar attractie

De jubileumtentoonstelling “100 jaar attractie” gewijd aan de honderdste verjaardag van Skrjabin Museum
Scriabin museum – virtuele tentoonstelling

Russische pianomeesterwerken

Een lezing/recital van een uur van Gresham College, VK, met professor Marina Frolova-Walker en pianist Peter Donohoe (CBE)
www.gresham.ac.uk

Prometheus, geënsceneerd vanuit Yale door Ph.D. Anna Gawboy

In februari 2010 probeerde Anna Gawboy, een promovendus aan de Yale School of Music en geleerde van de Russische componist Alexander Scriabin, het laatste werk van de componist te realiseren: een symfonie van geluid en licht genaamd “Prometheus: Poem of Fire”. Om dit te bereiken werkte Anna nauw samen met Toshiyuki Shimada, dirigent van het Yale Symphony Orchestra, en Justin Townsend, een bekroond lichtontwerper.

Scriabin horen spelen

Scriabin maakte twee series pianorol-opnamen: voor Hupfeld (1908) en voor Welte (1910). De opnames van Hupfeld worden veel minder vaak gehoord en zijn problematischer, omdat het reproductiemechanisme menselijke tussenkomst vereist om de uitvoering door middel van nuance tot leven te brengen.
scriabin-association.com

Sofronitsky in collegegeld

Deze cd bevat meer dan vijfentwintig minuten van Scriabins schoonzoon, pianist Vladimir Sofronitsky, die drie van Scriabins stukken onderwees, evenals uitvoeringen van vier Scriabin-stukken, allemaal privé opgenomen in zijn appartement in Moskou in 1954.
prestomusic.com

In de voetsporen van Skrjabin als pianist

Onder de vele beschrijvingen door tijdgenoten van Skrjabins spel vallen er twee op door hun levendigheid, beide van uitvoering in een huiselijke situatie. Alexander Pasternak, de broer van Boris, schreef het volgende: “… Ik voelde en begreep dat zijn vingers geluid voortbrachten, niet door op de toetsen te vallen, niet door erop te slaan, […] maar integendeel door weg te trekken van de toets en met een lichte beweging boven de toetsen te vliegen… zat hij achterover geleund en met achterover gegooid hoofd.”
scriabin-association.com

Pavel Lobanov – Sofronitzky student en geleerde

Lobanov stopte in 1983 met werken bij het Gnesin Institute en werkte nog een aantal jaren als platenproducent voor ‘Melodiya’. Van 1992 tot 2009 was hij onderzoeker bij het Scriabin Museum. Zijn unieke brede en diepe kennis, evenals zijn openheid, vrijgevigheid en persoonlijke charme, pasten hem goed bij deze rol – hij werd zeer gewaardeerd om zijn overleg met bezoekers die geïnteresseerd waren in Skrjabin, zijn demonstraties met films, opnames en illustraties aan de piano.
scriabin-association.com

Bewijs uit de Piano Rolls, Anatole Leikin

Emeritus hoogleraar Muziek (UCSC) Anatole Leikin is gespecialiseerd in klassieke en romantische uitvoeringspraktijk, muziekgeschiedenis en -theorie, en pianospel. “De uitvoering van Scriabin’s pianomuziek: bewijs van de pianorollen”, Performance Practice Review, vol 9 nee. 1 (1996): 97-113.
claremont.edu

Boek: De uitvoerende stijl van Alexander Skrjabin

Volledige partituurtranscripties van de pianorollen, die in het boek zijn opgenomen, bieden veel substantiële kenmerken van Scriabins uitvoering: exacte toonhoogtes en hun timing ten opzichte van elkaar, ritmes, tempofluctuaties, articulatie, dynamiek en essentiële pedaaltoepassing. Met behulp van deze transcripties en andere historische documenten als basis voor zijn onderzoek, onderzoekt Anatole Leikin Skrjabins uitvoeringsstijl binnen de bredere context van de romantische uitvoeringspraktijk.
routledge.com

Piano-Kopen.nl
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart